"Ilyenkor azt érzem, vissza tudtunk hozni valamit abból, amit a koraszülés elvett"

1 év 9 hónap ago

Az anyatejes táplálás és szoptatás állandó kérdéskör anyák és nagymamák között. Orvosok és nővérek közt pedig azért is kiemelten fontos téma, mert a koraszülött-ellátásban életeket menthet az, ami a természet által adatott. Ma Magyarországon minden tizedik baba a 37. gesztációs hét előtt születik, így a koraszülés népbetegségnek számít. Szerencsére az utóbbi időben sokat emlegetett magyar egészségügyben léteznek olyan szakemberek, akik munkájukban nemcsak feladatokat, hanem hivatást is látnak. A női test csodálatos működéséről és a vidéki kórházak küzdelmeiről a szoptatás világnapja alkalmából Afonyiné Kaló Tündével, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Koraszülött–Újszülött-patológiai Osztályának főnővérével és laktációs szaktanácsadójával beszélgettünk. Rohr Linda interjúja.

A cikk folytatása a WMN oldalán olvasható.

JJ

„A szülés és a születés valójában egy, egységes folyamat” – interjú Varga Katalin pszichológussal

1 év 10 hónap ago
Meséljen a Sétáról, amelyet idén már negyedik alkalommal rendeztek meg. Mi is pontosan ez a rendezvény, miért sétálnak?

Úgy hívjuk ezt a rendezvényt, hogy „Úton…”. Aztán egyre inkább „Séta” lett a neve, és a szülés, a születés minőségéért sétálunk. A rendezvény az ELTE perinatális szaktanácsadó képzés oktatóinak és végzett hallgatóinak kezdeményezése. Van egy olyan írásmódja, hogy „SzülésSzületéS”, és ezzel is szeretnénk érzékeltetni azt, amiért voltaképpen sétálunk. Többek között, hogy a szülés és a születés, ha innen nézem, az anya, ha onnan nézem, a gyerek ügye, ez valójában egy, egységes folyamat. Ezt a különböző helyzetekben tiszteletben kellene tartani! Például a legkézenfekvőbb, hogy ne szakítsuk el egymástól az édesanyát és a babát közvetlenül a megszületése után.

A cikk folytatása a Mindset oldalán olvasható.

JJ

Készülj kisbabád szoptatására!

2 év 8 hónap ago

"A szülésfelkészítő tréningemen és itt, a Dúla blogon is igen fontosnak tartom, hogy sok szó essen a szülés utáni első pár hétről, a kórházi gyermekágyas napokról, a kolosztrum jelentőségéről, a baba-mama egység támogatásáról. Ezekről a témákról kérdeztem dr. Kun Judit IBCLC szoptatási tanácsadót, A “Szoptatásért” Magyar Egyesület elnökét."- írja Lénárd Orsi, dúla

Hogyan tud egy anya még a szülés előtt a lehető legjobban felkészülni a szoptatásra?

A szoptatás technikai előkészületeket nem igényel, vagyis nincs szükség pl. a mellbimbó edzésére, ahogyan azt korábban tanácsolták. A felkészülésnek az a legjobb módja, ha a kismama információkat szerez a szoptatásról. Ez nem azt jelenti, hogy szoptatási tanácsadóvá kell képeznie magát. Ahhoz, hogy sikeres legyen a szoptatás, nem szükséges nagyon bonyolult és sok ismeretet elsajátítania, de jó, ha az alapokkal tisztában van.

A teljes cikk a Dúla blogon olvasható.

JJ

WHO Kódex Akció Nap

3 év 2 hónap ago

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1981. május 21-én fogadta el „Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét”. A Kódex célja, hogy védje a csecsemők és kisgyermekek egészségét azáltal, hogy korlátozza az anyatejet és szoptatást helyettesítő termékek marketingjét. A Kódex ajánlás, nem kötelező érvényű, mindazonáltal 118 ország (köztük Magyarország) ratifikálta.

A Kódex rendelkezéseit csak kevés állam emelte törvényerőre, ez az oka annak, hogy az elmúlt 35 évben a cégek folyamatosan megsértik a benne megfogalmazott szabályozást.

A Kódex aláírásának évfordulóján számos nemzetközi közösség tett közzé felhívást annak érdekében, hogy a nagyközönség, a családok emeljék fel szavukat a csecsemők védelmére.

„A szülők megérdemlik, hogy kereskedelmi érdektől mentes információkat kapjanak a csecsemőtáplálásról gyermekük születése előtt és után. A tápszergyártó cégek azonban továbbra is együttműködnek az egészségügyi intézményekkel a tápszerek népszerűsítése céljából, megsértve ezzel a WHO Kódexet.

Miközben vannak kórházak, amelyek már nem engedik meg ezt az érdekellentétet, sok intézmény és orvosi rendelő még mindig cégek által szponzorált marketing anyagokat ad át a szülőknek.

A szakmai szervezetek világszerte a WHO Kódex törvényerőre emeléséért emelik fel a szavukat – különös tekintettel a szülészeti intézményekben folyó tápszermarketing megszüntetésére – mivel a kutatási eredmények egyértelműen kimutatták annak negatív hatását a szoptatás sikerére.

Ez az üzenet és maga a Kódex az anyatejet és szoptatást helyettesítő termékek MARKETINGJÉRE vonatkozik, nem azok használatára! Mi ezeknek a termékeknek az etikátlan és agresszív népszerűsítése ellen harcolunk, ami aláássa a szülők csecsemőtáplálásra vonatkozó célkitűzéseit!”
– írják.

Az eredeti Facebook esemény itt található.

Magyar nyelvű Facebook esemény

JJ

A European Cooperation of Science and Technology IS1405 Szülészeti Erőszak Munkacsoportjának állásfoglalása

3 év 4 hónap ago

A COST - European Cooperation of Science and Technology (Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén) IS1405 Szülészeti Erőszak Munkacsoportja az alábbi állásfoglalással támogatja a MÁSÁLLAPOTOT A SZÜLÉSZETBEN! mozgalmat:

"Lássunk a szülészeti erőszak mögé!

A szülő nőkkel szembeni méltatlan bánásmód egyre gyakrabban jelenik meg a kutatásokban és a döntéshozatalban az elmúlt évtizedekben. Az Egészségügyi Világszervezet 1985 óta folyamatosan felhívja a figyelmet a szülés túlzott medikalizációjának veszélyeire. A szervezet ekkor adta ki ajánlását a normál szülés kísérésére vonatkozóan, arra ösztönözve a hivatalokat és egészségügyi dolgozókat, hogy vizsgálják felül a protokollokat és folyamatosan kísérjék figyelemmel és értékeljék a szülészeti ellátás gyakorlatát. Ezen felül kiálltak amellett, hogy az egészségügyi döntések során tartsák tiszteletben a nők önrendelkezését és szempontjait, hangsúlyozva ezzel, hogy a tájékozott döntés a nők alapvető joga.

A méltatlan bánásmódról és szülészeti erőszakról szóló vita azonban jelenlegi formájában jellemzően az egészségügyi szakemberek és a nők közötti interakcióra szorítkozik, miközben nem fordít elegendő figyelmet a probléma rendszerszintű vonatkozásaira.

A szülészeti erőszak olyan teljes körű vizsgálatára van szükség, amely kulturális és társadalmi szempontokat is figyelembe vesz. Olyan párbeszédre, amely a strukturális erőszak fogalmára épít, ahelyett, hogy kizárólag áldozatokról (nők) és elkövetőkről (egészségügyi dolgozók) szól. Figyelembe kell vennünk a nők és férfiak közötti szocializációs folyamatokat, az erőviszonyokat, az egészségügyi képzésben és gyakorlatban rejtve megjelenő tananyagot, amelyben normaként jelenik meg a fegyelmezés és büntetés, illetve az ellátás érzelmi dimenziójának elhanyagolása. Teljes mértékben el kell ismernünk, hogy a nők képesek mérlegelni a lehetőségeiket és képesek szabadon megfelelő döntést hozni a szülészeti ellátásról. Ugyanígy figyelembe kell vennünk az elégtelen munkakörülményeket, amely sok egészségügyi dolgozót érint.

Azok a szakemberek, akik ki vannak téve a szülészeti erőszaknak, maguk is másodlagos traumától szenvedhetnek, illetve érzelmi tartalékaik kimerülhetnek, az erőszakot elszenvedő páciensekhez hasonlóan.

Meg kell határozni azokat a szervezeti, jogi, gazdasági vagy politikai akadályokat, amelyek visszatarthatják a nőket és az egészségügyi szakembereket attól, hogy a szülészeti erőszakról jelentést tegyenek. A szülészeti ellátásra vonatkozó döntéshozatal minden mozzanatába be kell vonni női csoportokat és civil mozgalmakat, az ellátás tervezésétől kezdve, a megvalósításon át, az értékelésig.

Annak érdekében, hogy a nőket és családokat valóban be tudjuk vonni a döntéshozatalba, mélyebben meg kell értenünk, hogy mit jelent számukra a szülészeti erőszak, hogyan élik meg. Mivel mindez a nők tapasztalatát tükrözi, elengedhetetlen hogy foglalkozzunk vele.

Támogatjuk a szülő nőket!”

Jette Aaroe Clausen
Dr. Mario Santos
Michelle Sadler

Forrás

JJ

A köldökzsinór késleltetett elvágása erősíti a gyermekek fejlődését

3 év 5 hónap ago

A pozitív hatás a finom motoros képességben, különösen a fiúkban nyilvánvaló

A köldökzsinór késleltetett lefogása némileg jobb finom motoros és szociális képességgel jár együtt a fiatal gyermekekben, egy kis esetszámú, randomizált, kontrollált svéd kísérlet eredménye szerint.

A késleltetett köldökzsinór lefogás (CC) javította a korrigált átlageltérést az "Életkor és lépcsők kérdőívben" (Ages and Stages Questionnaire, ASQ) mind a finom motoros (korrigált átlagos különbség adjusted mean difference AMD: 2.1, CI 0.2-4.0), mind a személyi-szociális területeken (AMD 2.8, 95% CI 0.8-4.7), összehasonlítva a korai köldökzsinór lefogásban részesült gyerekek csoportjával - írta le Ola Andersson, MD, PhD, és munkatársai az Uppsalai Egyetem Gyermekek és Nők Egészségügyi Központjából.

A késleltetett köldökzsinór lefogás (CC) hatása főként fiúkban nyilvánul meg a személyi-szociális (AMD 4.9, 95% CI 1.6-8.3, °P=0.004) és a finom motoros képesség pontszámában (AMD 4.7, CI 1.0-8.4, °P=0.01), írták a szerzők a JAMA Pediatrics-ban.

A késleltetett köldökzsinór ellátás csoportban a gyermekek kisebb része teljesített az ASQ pontszámban 2 SD-vel alacsonyabban az átlagnál a finom motoros képességben (3.7 összehasonlítva 11%, °P=0.02) és az ASQ probléma megoldó rész követésében egy logisztikus regresszió analízissel (korrigált esélyhányados 0.3, 95% CI 0.1 <1.0) összehasonlítva a korai köldökzsinór ellátás csoporttal. Egy többváltozós variancia analízisben (MANOVA), a különbség a 2 csoport között statisztikailag szignifikáns volt (P=0.02, modell illeszkedés, P<0.0001).

A késleltetett csoport kisebb valószínűséggel kapott a Mozgás ABC-ben, biciklinyom teszt során alacsonyabb pontszámokat,( 3.8% összehasonlítva 12.9%, P=0.02), kevesebb gyerek mutatott tökéletlen ceruzafogást, (13.2% versus 25.6%, P=0.01), és magasabb volt a "Nehézségek és erősségek kérdőív" proszociális tartományban elért medián pontszáma (AMD 0.5, 95% CI >0.0-0.9, P=0.05) .De a MANOVA teszt nem mutatott különbséget a WPPSI-III, a Mozgás ABC, vagy a SDQ pontszámok között a randomizált csoportokban.

Összefoglalva, nem volt különbség a csoportok között az átlag IQ pontszámokban, vagy az alacsonyabb IQ pontszámot (kevesebb, mint 85) mutató gyermekek arányában. Nem figyeltek meg különbséget a WPPSI-III verbális IQ, teljesítmény IQ, feldolgozási sebesség hányados, általános nyelvi összetett, sem a Mozgás ABC kézügyesség teszt, vagy az SDQ totál nehézségi skáláján.
De, volt egy számottevő szignifikáns változás a nemek szerint, különösen a finom-motoros ügyesség területén. A magasabb ASQ pontszámokon kívül, a késleltetett köldökzsinór ellátásban részesült fiúk csoportjában, magasabb átlag (Standard Deviáció, SD) pontszámokkal járt, összehasonlítva a korai köldökzsinór lefogásban részesült csoporttal, a WPPSI-III feldolgozási sebesség hányadosában, (AMD 4.2, 95% CI 0.8-7.6), és a Mozgás ABC biciklinyom teszt esetén (AMD 0.8, CI 0.1-1.5, P=0.03).

Összehasonlítva a korai köldökzsinór ellátásban részesült csoporttal, kisebb valószínűséggel fordult elő azokban a fiúkban, akik késleltetett ellátásban részesültek, a biciklinyom tesztben (3.6% versus 23.1%, P=0.008), az ASQ finom motoros területen (8.9% vs. 23.6%, P=0.03) és feldolgozási sebesség hányadosban, hogy a pontszám kevesebb, mint 85 volt. (2.0% versus 12.5%, P=0.06). A MANOVA teszt szignifikáns különbséget mutatott a finom motoros ügyességben, mutatva, hogy a randomizált hatás a nemtől függött (P=0.005), és szignifikáns különbség volt a fiúk csoportjában. (P=0.008, modell illeszkedés 0.0033), de nem volt különbség a lányok csoportjában (P=0.80, modell illeszkedés 0.3706).

A tanulmány követéses típusú volt, egy RCT vizsgálat az előzménye, ami a késleltetett köldökzsinór ellátás hatását vizsgálja 4 és 12 hónapos korban.

A késleltetett köldökzsinór ellátás definíciója: a megszületés után >180 másodperc várakozás, míg a korai köldökzsinór ellátás <10 másodperc, vagy azon belül történik. Az eredeti tanulmány mind a 382 résztvevőjét visszahívták, hogy részt vegyen az adatgyűjtésben, végül a követés 68,8%-ban volt sikeres (n=283).A kutatók nem találtak különbséget a csoportokban a súly, vagy magasságmérés során az átlag szórásban (SD). A tanulmány 2012 áprilistól, 2013 júliusáig tartott, melynek során vakvizsgálat történt egy psychológus által, aki a gyermekeket 48-51 hónapos kor között értékelte a, a WPPSI-III, a Mozgás ABC teszt, SDQ és ceruzafogás tesztekkel. Az Életkor és lépcsők kérdőívet a szülők töltötték ki.

A tanulmány korlátai a viszonylag magas lemorzsolódási arány, 31,2%, és a lehetséges torzítás a szülők adataiban, akik visszajöttek a követéses vizsgálatra, azokkal összehasonlítva, akik elmaradtak. A szerzők azt is megjegyzik, hogy a kezdeti tanulmányt az emelkedett ferritin szint kimutatására tervezték és nem az idegrendszeri fejlődés vizsgálatára.

Egy kísérő vezércikkben Heike Rabe, MD, PhD, és kollégái írták, az angliai Brighton és Sussex Egészségügyi Iskola és Egyetemi Kórház részéről, hogy ennek a tanulmánynak az eredményei különös jelentőséggel bírnak a fejlődő országokban, ahol a vashiány elterjedt. Idézik a Mexikóból származó tanulmányt, ahol a késleltetett köldökzsinór elvágás a teljes vaskészlet emelkedéséhez vezetett 6 hónapos korban, és megjegyzik, hogy ajánlják ezt az eljárást, a WHO "Cselekvési terv az anyák és újszülöttek egészségéért" akció részeként. (Action Plan to Improve Maternal and Newborn Health).

A köldökzsinór elvágásának késleltetése, az anyai és újszülött ellátás javításában egy egyszerű, pénzbe nem kerülő beavatkozás , ami mellett ki kellene állnia a nemzetközi közösségnek, most és a következő évtizedben. Ez Rabe csoportjának következtetése.

Andersson és kollégái egyetértenek, megjegyezve, hogy ez az első tanulmány, ami a késleltetett vs. korai köldökzsinór ellátás hatásait vizsgálja az idegrendszeri fejlődésben, egy éves életkor után. Egyúttal elismerik, hogy további kutatásokra van szükség, ahhoz, hogy az eljárás a gyakorlatban feltétlenül ajánlható legyen, a késleltetett köldökzsinór ellátás és az emelkedett bilirubin szinttel járó lehetséges aggodalmak miatt.

„Amikor a jövőben iránymutatást fejlesztenek ki a köldökzsinór elvágás időzítésének tekintetében, a késleltetett köldökzsinór átvágás tanulmányunkban látható finom motoros funkcióra gyakorolt pozitív hatását figyelembe kell venni”, állapítják meg a szerzők.

Fordította: Dr. Kovács Ágnes

Forrás

JJ

Túlélőkalauz újszülött szülőknek

3 év 10 hónap ago

Vajon teljes az öröm? Hiszen a szülés után napokban a kórházban erre a pillanatra vágytál: végre belépni a lakásod ajtaján a kisbabával, először otthon lenni igazi családként, gyerekkel. Csakhogy meglehetősen gyakori, hogy az örömbe egy kis üröm is vegyül, majd egyre hatalmasabb aggodalom felhővé terebélyesedik.

A “hazatérés napja” külön műfaj

Egyszerre szakad a szülők nyakába a felismerés, hogy végre tényleg itt a baba, és itt a felelősség is! Ráadásul nem is ritka, hogy a szülők addig inkább csak messziről láttak kisbabát, most pedig ki kellene találni, mi a baja, ha sír, és vajon mije fájhat, amikor annyira üvölt, hogy levegőt sem vesz, és felhúzza lábait, és görcsbe rándul az egész kis teste. Aggodalmasan figyelitek, amikor békésen alszik: vajon rendesen vesz levegőt? És miért csak húsz percet alszik, amikor végre álomba szenderül? Vagy miért alszik már órák óta? Talán valami baja van? Egészen könnyű volna a helyzet, ha egyértelmű lenne, mit kell tenni a babával. De már a kórházban elkezdtek záporozni az ellentmondó tanácsok:
– Az egyik csecsemő szerint várj legalább két órát mire újra mellreteszed, a másik biztat, tedd csak mellre minden nyikkanásra.
– Az egyik esküszik a bimbóvédőre, a másiknak első dolga, hogy leveteti.
– Az egyik azt mondja, örülj neki, ha alszik, a másik a szerint legalább három óránként ébresztgetni kell.
– Az egyik rád szól, hogy ne hagyd örökké a melleden lógni, mert kirágja, feláztatja a bimbót. A másik a sebes bimbó láttán is csak megrántja a vállát és azt mondja, anyuka, ez ezzel jár.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.

JJ

Császár után nehezebb a szoptatás?

3 év 11 hónap ago

Bizony, nehezebb, ha az anya nem kap megfelelő segítséget. Maga a műtét nem csökkenti a szoptatás esélyét. Az adott szülészeti osztály császár utáni gondozásra vonatkozó protokollja viszont csökkentheti.

Sokan gondolják, hogy maga az a tény, hogy műtéttel jön világra a baba, és nem a természet által kijelölt úton, jelentősen befolyásolja a tejbelövellés időpontját és a tej mennyiségét. A legtöbb császárosnak valóban több nehézséggel kell szembenéznie, ám ennek nem kellene így lennie.

A szoptatási problémák többsége abból fakad, hogy a császármetszés fél napra szinte mozgásképtelenné teszi az édesanyát, és még néhány napra mozgásában korlátozottá. Tehát, ahhoz, hogy a kisbabája éppen annyit lehessen testközelben, és éppen annyit szophasson, mint a simán született babák, szinte folyamatos, értő segítséget kellene kapnia. Ezt sajnos nagyon kevés szülészeti intézmény tudja megadni. De nézzük a részleteket.

A cikk folytatása a Liliputi oldalán olvasható.

JJ

Checked

9 hónap 2 hét ago
SubscribeFeliratkozás a következőre: Szülés és szoptatás hírcsatorna