Anyaközpont

Mi az anyaközpont?

Az anyaközpontok olyan közösségi házak, helyek, melyek nők, anyák és gyerekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre.

Ezek a közösségi terek egymástól nagyon különbözőek lehetnek a helyi adottságoktól függően, de az mindannyiukban közös, hogy védett, barátságos környezetet kínálnak a betérők számára és szervezésük alulról felfelé történik, a helyi nők, anyák részvételével. Ennek fényében anyaközpontnak tekintjük azokat a tereket amik állandó, vagy időszakos nyitva tartással, de helyi nők és anyák által koordinált, felügyelt és működtetett terek, és nem tekintjük anyaközpontoknak pl. azokat a művelődési központokat, melyek felülről lefelé szerveződnek, nem női, anyai közösségek szervezik és működtetik.

A magyarországi anyaközpontok az alábbi alapelvek, alapértékek mentén szerveződnek:

  • Az anyaközpontokban az anyák a mindennapi élet szakértői – az anyaközpontok a nők kompetenciáinak fejlesztéséhez, megerősítéséhez járulnak hozzá.
  • Az anyaközpontok támogatják az alulról szerveződő, nagyrészt önkéntes alapon működő, támogató női közösségeket, kezdeményezéseket, amelyek helyi nők által szerveződnek.
  • Az anyaközpontok hisznek a női autonómiában, hogy a nők/anyák tudják, mi a jó nekik, és képesek ezért közösen, felelősségteljesen együtt tenni (konszenzusos döntések mentén).

A fenti ismertető az Anyaközpontok Magyarországi Hálózatának oldaláról származik, ahol további információk is olvashatóak az anyaközpontokról.