Az újszülött első órája

Svéd kutatók 28 újszülött életének első óráiról készült videofelvételek segítségével elemezték az újszülöttek viselkedését. A kutatók megfigyelték, hogy amikor az újszülötteket megszületésük után azonnal bőr-bőr kontaktusba helyezik az édesanyjukkal, jellegzetes viselkedésmintát mutatnak. Az egyes újszülöttek esetében kimutatható kisebb-nagyobb eltérések ellenére világosan elkülöníthető 9 fázis, amelyeken a háborítatlan bőrkontaktus során a frissen született kisbabák végigmennek. Ezt a viselkedést egy, az újszülött agytörzsébe írt „program” szabályozza. Ha a születése után az újszülött a helyére – azaz édesanyja testére – kerül, és nem zavarják, akkor ennek a programnak lehetősége van, hogy betöltse funkcióját: biztosítsa a lehető legjobb életkezdetet.

Megszületésekor a kisbaba felsír (sírási fázis), de édesanyja testére helyezve hamar megnyugszik. Rövid pihenő (relaxációs fázis) után felélénkül (ébredési fázis), kinyitja a szemét, mozgatni kezdi a kezeit és a fejét.

Körülbelül a 8. perctől kezdődően az újszülött még aktívabbá válik (aktivizálódási fázis), egyszerre akár 5 percig is nyitva tartja a szemét; gyakran néz édesanyja arcára és mellére, elkezd aktívan keresni, miközben a kezét a szájához viszi és halk, kis „éhség-hangokat” hallat.

Az aktív időszakok között az újszülött rövidebb-hosszabb időre megpihen, akár el is alszik. Ezek a pihenési fázisok.

Folytatás a SzoptatásPortálon