A Babahordozó Hét 2009. évi programjai

A Nemzetközi Babahordozó Héthez csatlakozva szeptember 24-én Százhalombattán, míg szeptember 25-én Érden találkozhatott az érdeklődő velünk, a babahordozás és a testközelben hordozás fontosságát hangsúlyozó önkéntes szervezőkkel és programjainkkal.

A rendezvény Százhalombattán a Barátság Művelődési Házban kezdődött 9 órakor egy kerekasztal beszélgetéssel. A beszélgetésen részt vett Schmidt Mónika, konduktor, Dr. Kun Judit Gabriella, szoptatási szaktanácsadó, Dr. Benedek László, gyermekgyógyász és Csörgőné Polgár Andrea, perinatális szaktanácsadó. A beszélgetést László Anikó moderálta. A majdnem másfél órán át tartó kerekasztal beszélgetésen először Kun Judit beszélt a testközelben gondozás és a szoptatás kapcsolatáról. A szoptatást nagyban segíti, ha a kisbaba sokat van az édesanyja karjaiban, a testén, illetve alváskor is karnyújtásnyi távolságra tartózkodik a baba a mamától. Ez a testközelség megkönnyíti azt, hogy az anya a lehető leghamarabb tudjon reagálni gyermeke jelzéseire, és minél előbb kielégítse szopási igényét. Elmondta, hogy bizonyos szoptatási problémák, illetve szopási sztrájk esetén is sokat segíthet, ha a baba sokat van édesanyja testén. Sajnos a legtöbb kismama nem tudja, hogy a problémák esetén mi a teendő és ez gyakran vezet tápszer használatához.

Ezzel kapcsolatban Csörgőné Polgár Andrea fejtette ki, hogy a mai édesanyáknak nagyon nehéz a helyzete. Egyrészt a nagycsaládok széthullásával, vagyis amiatt, hogy nem él együtt, egy fedél alatt több generáció, az édesanyáknak nincsenek mintáik a gyermekneveléshez, másrészt a sokféle információ miatt nem tudják, mikor járnak el helyesen gyermekük gondozásakor. Fontos lenne – vélte Andi –, ha a különböző szakmák képviselői folyamatosan kapcsolatban lennének egymással, és így egységes tanáccsal látnák el az édesanyákat. Kezdeményezte, hogy ez a szakmai párbeszéd, ami ma itt elkezdődött a jövőben is folytatódjon.

Dr. Benedek László gyermekgyógyász elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy itt lehet, mert nagyon fontosnak tartja az anya-gyermek kapcsolatban a hordozást. Felkészült a témából, utána nézett a szakirodalomban. Elmondta, hogy biztos sok dologban nem értenek egyet az itt ülők, például ő se ért egyet mindennel, amit Judit elmondott, de szerinte ez nem baj, sőt így jut sok információhoz a hallgatóság. Úgy tapasztalta, hogy azok a nők, akik többet vannak a gyermekük közelében - és ennek egyszerű és kényelmes módja a hordozás - jobban felismerik a gyermekük igényeit és a gyermekorvosnak is jobban el tudják mondani, hogy a baba milyen jelzéseket adott nekik. Ezzel nagyban megkönnyítik az ő munkáját is. Megemlítette, hogy az ortopédiailag helyes hordozás milyen jót tesz a baba csípőizületeinek, testtartásának, idegrendszeri fejlődésének és milyen fontos a koraszülött babák fejlődése szempontjából.

Majd Schmidt Mónika vette át a szót, és ő is a hordozás fontosságát említette, illetve egy remek, képekkel illusztrált előadással mutatta be a fejlesztés módjait koraszülött, hátrányos helyzetű vagy éppen egészséges babák esetében.

A beszélgetés után a kismamáknak lehetősége volt szoptatási tanácsot kérni, illetve kipróbálhattak különböző hordozóeszközöket, melyek használatát profi tanfolyamvezetőktől sajátíthatták el. Eközben sok-sok gyerek rohangált, szopizott, mászott, játszott a teremben, fokozva az amúgy is kellemes hangulatot. A közönség legnagyobb részét a várandós kismamák tették ki, jó volt látni, hogy érdeklődnek a hordozás és testközelben gondozás iránt. Minden bizonnyal izgalmas élmény volt számukra a próbababák felkötése, ami előre vetítette, milyen is lesz, amikor meglesz a saját kisbabájuk.

Délután 5-től a Művelődési Ház előtt tartottak az önkéntes szervező édesanyák színes, zenés hordozó-bemutatót. Láthattunk elöl-keresztezettet, háti batyut, csípőre kötötett sok gyönyörű kendőben, illetve Mei Tai-t, Scootababy-t, Ergo-t és babaerszényt is. Legnagyobb sikere Csörgő Andi férjének és a gyerekeknek volt, akik macit, babát hordozva mutatták: jön már a következő hordozós generáció. A nem túl nagy számú, de annál lelkesebb közönség jól érezte magát, mindegyik mamát, papát és babát hangos tapssal jutalmazta. A jó hangulat megteremtésében sokat köszönhettünk Majának és Pepének, akik remek zenékkel festették alá a divatbemutatót, illetve Hunornak, aki remekbe szabott módon konferálta fel a kismamákat és babákat. Maja és Pepe a divatbemutató után kipróbáltak néhány eszközt, Maja Boldizsárt, Pepe pedig egy próbababát köttetett fel magára, így mutatták meg milyen lesz kis családjuk a jövőben.

Másnap Érden folytatódott a programsorozat. A Szepes Gyula Művelődési Ház 3. számú termében folyt beszélgetés szakértők vezetésével. A legtöbb kérdés a szoptatással volt kapcsolatos, sok kismama érkezett ide szoptatási gondjaival, így a hordozási hét szoptatási tanácsadássá változott. Látszott, hogy a mamák nem tudnak kihez fordulni kérdéseikkel, de volt olyan édesanya is, aki védőnője tanácsára jött el és tette fel kérdéseit. Bár egy ilyen alkalom nem elégséges arra, hogy sok kismama kapjon segítséget gondjaihoz, de az a néhány anyuka, aki itt volt megkönnyebbültebben távozott. A rendezvény másik kellemes meglepetése az volt, hogy több érdi védőnő is eljött, jelezve ezzel, hogy fontosnak tartják a hordozást és aktívan részt vettek a beszélgetésben. Miközben az anyukák és a szakértők körben ültek a teremben, középen a gyerekek élték ki állandó játékos kedvüket. A szoptatós anyák egy kis zavarba hozták az érdi TV munkatársait, akik interjút jöttek készíteni a rendezvényről, de végül sikeresen megtaláltuk azt a pillanatot, amikor egyik baba sem akarta megtölteni a pocakját, így sikerült felvételt készíteni a 3. terem hordozott babáiról és az operatőr sem jött zavarba tőlünk. A beszélgetés után az érdeklődők kipróbálhatták a hordozás örömét, sokan itt kötötték fel először magukra babájukat.

Délután Érden is megszerveztük a hordozós divatbemutatót. A Földrajzi Múzeum kertjében, nagyon hangulatos közegben került sor a bemutatóra, gyerekek rohangáltak a zöld gyepen, a vendégek között pedig felvonult a színes hordozós egyveleg. A sorrend nagyjából megfelelt a százhalombattainak, bár voltak olyanok, akik vagy az egyik, vagy a másik helyen nem tudtak részt venni. A divatbemutató után a vendégek újra kipróbálhatták a különböző hordozóeszközöket és kötési módokat, sokan érdeklődtek, hogy kinél lehet megtanulni a hordozókendő kötés rejtelmeit. A kis csapat este 6-kor hagyta el a Földrajzi Múzeum kertjét, fáradtan, de elégedetten, hogy sikerült megszervezni ezt a két napot minimális támogatással, de maximális lelkesedéssel.