Csak az tud kérdezni a kórházban, aki tudja, hogy mit kell megkérdeznie – így készülnek a szülésre Érden

Három nagyszerű szakember összefogásából jött létre az a szülésre és gyermekágyra felkészítő program, amelyen ingyenesen vehetnek részt Érden a gyermeket váró párok. Hogy mekkora felelősséget vállalnak, ráadásul teljesen önkéntesen, az számomra is csak akkor derült ki igazán, miután mindhármukkal beszélgettem. Ez ugyanis nem egy egyszerű tanfolyam, hanem egy igazi, szemléletformáló, a családokat megerősítő összefogás.

Lelki akadályok a baba útjában – Van megoldás!

Sokáig ezoterikus hiedelemnek számított, ma már tudományosan bizonyított tény, hogy test és lélek történései szorosan összefüggnek egymással. Igaz ez a termékenységi problémákra is. Molnár Judit Eszter klinikai szakpszichológussal, a Vadaskert Ambulancia szakemberével beszélgettünk a nehezített teherbeesés lelki hátteréről, és a megoldás lehetséges útjairól.

Kórházat vagy orvost válasszak?

Az egyes intézmények gyakran nagyon eltérő lehetőségeket biztosítanak, így bizony nem ugyanaz történik minden szülészeti osztályon. Hogyan alakul majd az ellátás a vajúdás alatt, a szülőszobában, majd pedig az ott töltött napok idején – ezeket a szempontokat mérlegelheted Csörgő Andrea, perinatális szaktanácsadó segítségével.

És milyen lesz a hasam utána?

Ez a kérdés hosszú ideig fel sem merül, hiszen a legfontosabb cél az, hogy a baba épségben, egészségben világra jöjjön. A terhességi csíkokra azonban előbb-utóbb a legtöbb kismama kénytelen rácsodálkozni. Vajon mire számíthatunk? El fognak múlni? Létezik rá valamiféle csodakenőcs vagy hatékony eltüntető eljárás?

Figyelmeztethettek volna

Amikor várandós voltam, mindenki állandóan figyelmeztetett engem az elkövetkezendő dolgokra. Abban a 10 hónapban (lássuk be, hogy a várandósság 10 hónap, nem 9) nagyrészt teljesen meg voltam rémülve. Mindenfelől figyelmeztetések röpültek felém -- a boltban a pénztárnál, az utcán, a jógastúdió öltözőjében. Figyelmeztetések, figyelmeztetések mindenhol arról, hogy mi jön most -- a szülés kínzó, agyzsibbasztó fájdalmától kezdve addig, hogy a régi énemnek csak az árnyéka leszek, amikor megszültem őt. Néha bebörtönzött halálraítéltnek éreztem magam, próbáltam kényszeríteni magamat, hogy egy kis luxusban, élvezetben részesítsem magam a méretem és a rossz közérzetem ellenére, mert ha körbekérdeztem, úgy tűnt, hogy nemsokára vége minden apró élvezetnek.

A legjobb karácsonyi ajándékok kismamáknak

Nincs könnyű dolga annak, aki tényleg hasznos ajándékot szeretne adni egy kismamának. Árudömping van, rengeteg hasznos és még több haszontalan termék, amikről esetleg előre nem is tudjuk, hogy soha az életben nem fogjuk használni, de mivel ajándékba kaptuk vagy „olyan drága volt”, még évek múlva is ott porosodik a szekrényben, mert sajnáljuk kidobni.

Hogy lehetőleg ne fogjunk mellé a születendő családtagnak szánt ajándékkal, vegyük át ezt a kérdést egészen az alapoktól. Induljunk ki abból, hogy mik a valós, veleszületett szükségletei egy csecsemőnek, és hogyan tudjuk ezeket az igényeket a legegyszerűbben, leghatékonyabban kielégíteni úgy, hogy lehetőleg a legkisebb megterhelést rójuk az anyára és a családra.

Óvatosan a magzat korának megállapításával!

A nőgyógyászok a baba nemét ultrahanggal szokták megállapítani, emellett kézzel megnézik, mekkora éppen az anyaméh és a kapott adatok alapján igyekeznek megmondani, mekkora a baba, és persze azt is, mi a neme. Csakhogy ha mindeközben kiderül, hogy a magzat „túl kicsi” ahhoz képest, amekkorának „lennie kéne”, akkor könnyen lehet, hogy császármetszéssel segítik majd világra, hogy idekint tudjanak tenni valamit azért, hogy a baba behozza a lemaradását. Csakhogy, mint tudjuk, a mesterséges beavatkozások számtalan kockázatot hordoznak.