10 lehetőség, hogy megúszd a császárt

A császármetszés csodálatos dolog, életeket menthet, ha valóban szükség van rá. Ám előfordulhat, hogy szülészeten alkalmazott módszerek vezetnek a műtéthez. Van, ami elkerülhető.

Ha császárt szeretnél, az más, a te döntésed. Ha úgy gondolod, mindegy, csak kint legyen, akkor sem neked szól a cikk. Ám ha szeretnéd elkerülni a műtétet, olvasd el.

1965-ben 4,6 százalék volt a császármetszések aránya az Egyesült Államokban. Az Ina May Gaskin vezette Farm Midwifery Centerben ma is 5 százalék, ahogy több más intézményben is, ahol a bábai szülészeti modellt alkalmazzák.

Magyarországon már régen túl vagyunk a 30 százalékon, de van olyan szülészet, ahol a nők több mint fele műtéttel szül. Ennek - amellett, hogy az indokolatlan műtét a babára és az anyára nézve is kockázatos - az is a szomorú hozadéka, hogy az orvosok egyre gyakorlatlanabbak lesznek a sima szülés kísérésében. Ahogy ma már nagyítóval is alig találunk olyan szülészt, aki faros babát merne világra segíteni. De térjünk vissza rád, hiszen most te vagy a legfontosabb és a kisbabád! Lássuk, hogyan szülhetsz nagyobb biztonságban!

A teljes cikk a babaszoba.hu oldalon olvasható.