Amikor a baba nem akar szopni – a szopási sztrájk kezelése

A szopási sztrájk a szopás elutasítását jelenti, egy már bizonyos mértékig kialakult szoptatási kapcsolatban. Nem csoda, hogy ebben a helyzetben a tehetetlenség és kétségbeesés hullámai uralkodhatnak el rajtunk.

Miért nem szopik? Beteg? Nincs elég tejem? Ki fog száradni? Hogy etessem meg?

Az addig harmonikus szoptatási kapcsolatba ilyenkor a bizonytalanság és a félelem költözik.

Sok édesanyát váratlanul ér, amikor azt tapasztalja, hogy kisbabája egy-egy szopi alkalmával vagy bizonyos napszakokban részlegesen vagy akár teljes mértékben elutasítja a szopást. Az ilyen esetek nagy részénél szopási sztrájkról beszélünk. Ennek a jelenségnek a megértése segíthet, hogy a kétségbeesés és tehetetlenség helyett a babádban és magadban bízva vissza tudjatok térni a harmonikus szoptatáshoz.

Hogyan ismerhető fel a szopási sztrájk? – a szopási sztrájk leggyakoribb tünetei

A legszembetűnőbb jele a sztrájknak a baba viselkedésében megjelenő ellentmondásosság.
Egyrészt azt jelzi, hogy szopni szeretne: az újszülött cuppog, tátog, dugdossa a nyelvét kifelé, forgatja a fejét, öklét a szájába teszi. Nagyobbacska baba fúrja a fejét a mellhez, ölbe mászik, esetleg a megszokott szavakat mondja. Másrészt azonban, az előzőekben felsorolt jelzések ellenére a szopás megkezdése előtt vagy közben, akár már a szopási testtartáshoz való készülődéskor, feszültté, frusztrálttá válik és elutasítja a mellet.

A totyogó korú gyerekeknél találkozhatunk hirtelen felbukkanó elkerülő viselkedéssel, amikor nem kéri a korábbi megszokott helyzetekben a mellet, édesanyja kínálására pedig feszültség, nyugtalanság látható rajta.

A cikk folytatása itt olvasható: Amikor a baba nem akar szopni – a szopási sztrájk kezelése