Békés szülés kórházban, biztonságos szülés otthon: lehetetlen lenne?!

Kerekasztal-beszélgetésünk résztvevői:

  • Kádár Szonja, az Emma Vonal önkéntese, szülésznő-hallgató, kétgyermekes édesanya
  • Csörgő Andrea pedagógus, perinatális szaktanácsadó, az EMMA Egyesület önkéntes koordinátora, az EMMA Vonal Emma Vonal szupervizora, ötgyermekes családanya
  • Szénási Kornélia pszichológus (Perinatus Alapítvány), egygyermekes édesanya
  • Dr. Győrfy Judit jogász, mentálhigiénés szakember (Másállapotot a szülészetben mozgalom), kétgyermekes édesanya

A szülés természetesen mindig a nők életének egyik legfontosabb állomása volt. Mostanában viszont mintha minden eddiginél többet beszélnénk róla – sokszor zaklatottan. Miért érint sokunkat ennyire mélyen ez a téma?

Csörgő Andrea: Világszerte vannak problémák ezzel kapcsolatban, de mindenhol más. Van olyan elmaradott térség, ahol még az egészségügyi ellátáshoz való hozzá nem férés okozza a magas anyai és csecsemőhalandóságot, másutt épp a túlzott medikalizáció, vagyis a ritunszerű beavatkozások ártalmait kell csökkenteni – nálunk ez a helyzet.

Kádár Szonja: Ez mindig is probléma volt, csak húsz évvel ezelőtt még nem épültek rá mozgalmak. Most erősödött meg egy réteg: az anyák beszélnek egymással, egyre nyíltabban felvállalják az élményeiket, tabukat robbantanak szét. Ma már ki merjük mondani, ha a szülésünk borzasztó volt. És sokkszerű látni, hogy ez mennyire gyakori, mennyire közös élmény. Ebből a tapasztalásból nőtt ki az Emma Műhely iránti, határtalan igény, és a nőközpontú ellátásért küzdő ‘Másállapotot a szülészetben’ mozgalom is. Fontos, hogy a nők megerősödjenek a hangjuk hallatásában.

Szénási Kornélia: Pedig a kilenc hónap és utána az első ezer nap olyan, mint egy épület alapozása: csak stabil alapra lehet erős házat építeni. Tudjuk például, hogy bizonyos betegségekre való hajlam, mentális problémák is ebben az életszakaszban gyökereznek. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy nehéz születés egy életen át befolyásolja a sorsunkat. Az élet számos olyan lehetőséget kínál, amikor a gyermek foglalkozhat a nehéz születési élmény feldolgozásával, és a szülőknek is rendkívül fontos feldolgozni a szülés tapasztalatait, akkor is, ha minden rendben zajlott.

A cikk folytatása az NLCafé oldalán olvasható.