Biztos nyugodt, amikor alszik?

Az alvás néha éppen a stressz jele. Az utóbbi évek felfedezései megdöntik az újszülött-gondozás sokak által jónak hitt gyakorlatát.

Az anya szül, az újszülöttet "rendbe teszik", és becsomagolva egy takaros kiskocsiba helyezik. Lehet, hogy az anyja közelében marad, de legtöbbször az újszülöttosztályra kerül, hogy édesanyja kipihenhesse a szülés fáradalmait. A Biological Psychiatry című szaklapban közölt kutatási eredmények szerint ez az eljárás komoly stresszforrás az újszülött számára.

Az anya és a baba elkülönítése a nyugati kultúra sajátja. Még gyakoribb az elkülönítés, ha a baba sérült, valamilyen egészségügyi problémára derül fény, vagy ha koraszülött. Ekkor a legtöbb újszülött inkubátorba kerül. Az egészséges babák szeparációja is gyakori, főleg azóta, amióta az Amerikai Gyerekgyógyász Társaság (AAP) közleményt jelentetett meg az együtt alvás ellen, a hirtelen csecsemőhalál elkerülése érdekében. Az ember az egyetlen emlős, amelyik elkülöníti újszülöttjét. Azt hittük, ez normális, ám a vizsgálatok szerint az elkülönítés károsítja a csecsemőt. A kutatók kétnapos újszülötteket vizsgáltak. Az anyától elkülönített babák esetében 176 százalékkal magasabb volt az alvás közbeni aktivitás, és 86 százalékkal kevesebb a mély alvás, mint a bőrkontaktusban lévő babák esetében.
Dr. John Krystal, a lap szerkesztője így vélekedik az eredményekről: "A kutatás rávilágít arra, milyen elementáris hatása van az elkülönítésnek. Eddig is tudtuk, hogy stresszt okoz, de ez a kutatás bizonyítja, hogy az elkülönítés a legnagyobb stresszforrás az újszülött számára."

Folytatás a Padlásműhely blogjában