Császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC) a szülésznő szemszögéből – Rákóczi Ágnes válaszol

A császármetszésről és császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetőségéről Rákóczi Ágnest, a Szent István Kórház szülésznőjével kérdeztem. Ági amellett, hogy szülésznő, IBCLC-s laktációs szaktanácsadó is, ill. elvégezte az ELTE perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzését, ahol szakdolgozatát a császármetszés utáni hüvelyi szülés témakörében írta. Mint a téma szakavatott ismerője, előadásokat tart a császármetszés utáni hüvelyi szülésről és persze sok-sok ilyen szülést kísér. VBAC szülésnél több alkalommal is voltunk együtt, és mindig nagy élmény a vele való közös munka. Kedves Ági, köszönöm a tartalmas beszélgetést!

Ma Magyarországon a nők jó harmada császármetszéssel ad életet gyermekének. Miért emelkedik évről évre a császármetszések száma?

Míg 1985 és 2000 között 15 év kellett ahhoz, hogy 10%-kal emelkedjen a császármetszések száma, addig a következő 10%-os emelkedés már 8 éven belül következett be. 2008-ban a császármetszések aránya elérte a 30,5%-ot, és azóta is évről évre növekszik.

Úgy gondolom, hogy a császármetszések arányának emelkedése kapcsán összetett jelenségről beszélhetünk: egy egészségügyi vonulatról illetve egy szemléletbeli vonulatról is – ez utóbbinak pedig egy szakmai és egy civil része is van. Az egészségügyi vonulathoz tartozik, hogy manapság sokkal több nő lesz várandós és tud gyermeket szülni, akinek ez korábban lehetetlen volt. Sok olyan betegség ma már gyógyítható vagy karban tartható, ami korábban kizárta a teherbeesést vagy a magzat kihordását. A másik, jelentősebb csoportot azok az asszonyok alkotják, ahol nem teljesen egyértelmű indokok vezettek a császármetszéshez, mint például az elhúzódó tágulás, az ehhez kapcsolódó fájásgyengeség vagy a relatív téraránytalanság. Ezek olyan indikációk, amikben erősen tükröződik a szülésben résztvevő szakemberek hozzáállása, azaz türelme, kivárása és támogatóképessége. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen nem csak a szakemberek, de a szülő nő ereje és türelme is fogytán lehet. Ilyenkor igazán lényeges, hogy a segítők milyen támogatói stratégiákkal rendelkeznek, amelyek segítségével átlendíthetik a vajúdó nőt a szülés folyamán jelentkező holtpontokon.

A riport folytatása Lénárd Orsi oldalán olvasható.