Erősítő gyakorlatok újdonsült apáknak

Apává válni… családfővé válni… ijedtséggel és büszkeséggel egyszerre tölthet el a gondolat. Döntsd el most: olyan apa leszel, aki jelen van! Jelen a családod életében, jelen a napi vagy hétvégi kis szertartásokban, mint a közös reggelik, mondjuk. Nem tudsz annyival többet keresni, hogy hosszú időn keresztül fel ne tűnjön: a te széked mindig üres.

Közel kerülve mindahhoz, amit az emberek jó része az élet értelmének tart, naggyá válik a nyomás, hogy egyfelől boldogságot élj át – a plakát is mondta -, másfelől meg jól csináld. A boldogság aztán vagy jön, vagy nem. Még gyakrabban: hullámvasúton érkezik, kis késéssel, keveredve mindenféle más érzelemmel, melyeket néha még néven nevezni sem könnyű. A kibogozásban segíthet a napló- vagy levélírás az Utódnak, afféle saját kis hagyományt teremtve.

Nyugi!

Gondold át: mi szokott segíteni abban, hogy megnyugodj? Kertészkedés, kocogás, légzés, meditáció, zene? Új módszereket is elsajátíthatsz – szükség lesz a béke szigeteire! A párkapcsolatnak amúgy sem árt, ha nem egymást használjuk villámhárítónak, és hát a szülőszobán, vagy a baba sírásakor is jól jön a földelés…
A saját érzelmeidért és viselkedésedért te vállalj felelősséget – mit választasz, mit teszel ma?

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.