Gyermekágy – 6 hét regenerálódás – vagy mégsem?

Mi történik a testeddel?

Sérülések

A szülés alatt keletkezett sérülésektől is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire különösebb nehézség nélkül tudsz ülni és mozogni.
Ha csak egyszerű felszíni horzsolás, vagy csak kisebb repedés érte a gátat, annak gyógyulása csupán néhány napig tart. Olykor ezeket is össze szokták ölteni, mert egyes szakemberek szerint gyorsabb, egyszerűbb a gyógyulás így. A gátmetszés sebe gyakran érzékeny, duzzadt, előfordul, hogy kissé gyulladt és vizenyős is. Ennek ellátásához jó szolgálatot tesz a hűvös zuhanyoztatás (tévhit, hogy nem érheti víz a sebet), a hideg borogatás. Üléskor pedig egy felfújt úszógumival, vagy gátpárnával tehermentesítheted az érzékeny területet.

A leghosszabb időt a császármetszésből gyógyulás veszi igénybe, hiszen ez egy nagy hasi műtét. Maga a seb nagyon gyorsan összeforr, de az első napokban – igaz, csökkenő mértékben – de igen fájdalmas lehet. Négy-hat hét elteltével már nyugodtan nevetgélhetsz és tüsszenthetsz anélkül, hogy közben a hasadra szorítanád a kezed. Hónapokig eltarthat, amíg az érzékelés teljesen visszatér a köldök alatti területre. Ha a műtéti hegnél gyulladás jelei mutatkoznak, vagy váladékozik a seb és jobb napok után újra fájni kezd, lépj kapcsolatba az orvosoddal!

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.