Márpedig ősasszony vagy!

Sorjáznak az utasítások és a gyakran kéretlen jótanácsok : „Ne vedd fel, mert elkényezteted!” „Nem kell ugrani minden nyikkanásra, három óránként etetés, saját kis ágy, lehetőleg külön szobában, hadd tanulja meg a rendet, ne váljon zsarnok belőle.” “Nem vagy te ősasszony.”
A várakozás hónapjaiban láttad magad kettőtök, kétségek között is rendíthetetlen harmóniájában. Biztos érzéseid voltak afelől, hogy „elég jó” anya leszel.

Az egyik legismertebb majomkutatás, mellyel az emberszabásúak kötődési mintáját vizsgálták, számot ad arról, hogy a majombébi úgy fejlődik legoptimálisabb ütemben, alakít ki édesanyjával és később társaival partneri, együttműködésen alapuló kapcsolatot, ha kicsinyke korában bújhat, kapaszkodhat, megpihenhet egy meleg test biztonságában.

Kiderült, hogy a táplálék megszerzése korántsem az egyetlen tényező, ami miatt a kismajom anyja közelségét igényli. Az elválasztott majombabák a művi mellekkel felszerelt „vázanya helyett” a szintén tárgyi „szőranyát” választották.

A mi kisbabáink ősi programmal a zsigereikben jönnek világra. Életben maradásukhoz és kiegyensúlyozott fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges a biztonsággal kötődés megélése, az ősbizalom megtartása..

A cikk folytatása a itt olvasható.