Mi áll a sok császár mögött?

Bár az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a reális császármetszés arány 15 százalék, Magyarországon 30-40 százaléknál tartunk. Mi lehet az adatok mögött?

Szakértő: Dr. Dékány Ágnes szülész nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)

Ez a 30-40 százalékos arány úgy jön ki, hogy van kórház, amely tartja a WHO ajánlást, és van, ahol a nők jóval több, mint fele császárral szül. Mik lehetnek az okok?

Félelem és hibás elvárások

A rengeteg császármetszés oka nem az, hogy a nők egyre kevésbé képesek megszülni a gyereküket. Elsősorban a félelem és a hibás elvárások vezetnek a magas. császárarányhoz, például az olyan bizarr, már rég meghaladott műtéti javallatokhoz, mint a rövidlátás vagy a köldökzsinór a magzat nyaka körül. Az orvosok félnek a feljelentéstől, vagyis attól, hogy ha hüvelyi szülés közben a baba vagy az anya sérül, könnyen kaphatnak pert a nyakukba. Félnek attól, hogy elveszítik a kontrollt, hiszen a szülés öntörvényű, nem lehet átvenni felette az irányítást (bár sokszor megpróbálják, de ez általában rosszul sül el). Az anya és az apa is félhet, mert azt hiszik, hogy a hüvelyi szülés veszélyes, míg a császármetszés nem az. A mai társadalom már nem fogadja el a veszteséget.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható: Mi áll a sok császár mögött?

A cikk második része