Olvasd el, mielőtt légzésfigyelőt veszel!

Manapság olyannyira babatartozékká vált, hogy ritkán látni családot, amely légzésfigyelő nélküli ágyba fekteti a kicsit. Vajon tényleg hasznos befektetés?
Először tisztázzunk néhány alapvető kérdést, azokat, amelyeket még légzésfigyelő vásárlás ELŐTT érdemes megválaszolnotok.

Mit vársz a légzésfigyelőtől?

A legtöbb szülő azért veszi, mert retteg a SIDS-től, azaz a hirtelen bölcsőhaláltól. Ennek lényege, hogy a baba ismeretlen okból, minden előzmény nélkül, álmában meghal. Jellemző módon a boncolás sem tud konkrét okot kideríteni, illetve ha mégis (pl. fulladás, szívfejlődési rendellenesség, mérgezés), akkor az már nem minősül SIDS-nek. A SIDS okát ma sem ismerjük. A kutatások szerint azonban bizonyos tényezők növelik a gyakoriságát: koraszülöttség, légzésproblémák, terhesség alatti dohányzás, dohányzás a baba környezetében, hasonfektetés alvás közben. Nem kizárt, hogy idővel pontos genetikai tényezőkre is fény derül, egyelőre azonban inkább csak annyit sejtünk, hogy a keringés leállás az elsődleges, a légzésleállás csupán ennek következménye. Ebből következik, hogy egy olyan készülékkel, amely azt jelzi, ha egy beállított időintervallumon belül nem vett levegőt a gyerek, igen csekély a valószínűsége, hogy meg tudod előzni a hirtelen bölcsőhalál bekövetkeztét.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.