Ráér a köldökzsinór átvágása!

Születés után a köldökzsinór leszorítását pár perccel késleltetni kell, állítják Floridai Egyetem (USF) öregedéssel és agyi működéssel foglalkozó központjának munkatársai.

Ha késleltetjük a köldökzsinór leszorítását, több köldökzsinórvér jut át az anyából az újszülöttbe, mely egy olyan "ajándék", amit felfoghatunk a természet által végzett első őssejt-átültetéseként. A tanulmány a Journal of Cellular and Molecular Medicine című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

"Számos korábbi kutatás is kimutatta már, hogy a köldökzsinór késleltetett elkötésének nemcsak abban van szerepe, hogy rajta több köldökzsinórvér juthat át az újszülöttbe, hanem a vérszegénység kialakulását is gátolhatja" - mondja a tanulmány szerzője, Dr. Paul Sanberg, aki egyben a központ igazgatója. "A köldökzsinórvér sok értékes őssejtet tartalmaz, így a születés alatti őssejt-átadást felfoghatjuk egy természetes úton történő őssejt-transzplantációként."

Szülésnél a méhlepény és a köldök erei pumpálják a vért az újszülött felé. Amint a vér kiegyenlítődik, a köldök ereinek lüktetése abbamarad, és befejeződik a vérátáramlás az anyából az újszülöttbe. A fejlett országokban a köldökzsinórt szinte azonnal elvágják. Azonban ha ezt a műveletet kicsit késleltetik, vagy megvárják, hogy a köldök ereinek lüktetése természetes úton maradjon abba, az nagyon jó hatást eredményezhet.

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.