Tíz ötlet a nyilvános helyen történő diszkrét szoptatáshoz

Az embercsecsemőnek folyamatos testközelségre és gyakori szoptatásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. Élete első hónapjaiban a kisbaba sok szempontból hasonlít a magzatra: jóllétéhez nélkülözhetetlen az édesanyja teste nyújtotta biztonság és az állandóan elérhető táplálékforrás. A későbbiekben a gyermek egyre inkább a külvilág felé fordul, ám szoros kontaktusa az anyával évekig megmarad.

Ahhoz, hogy a tejtermelés megfelelő legyen, továbbá, hogy a szoptatás immunológiai, nyugtató, altató, fájdalomcsillapító, kommunikációs és számos más funkciója megvalósulhasson, elengedhetetlen, hogy az édesanya igény szerint szoptassa gyermekét, azaz minden alkalommal mellre tegye, amikor a kicsi jelzi, hogy szeretne szopni.

Ez értelemszerűen akkor lehetséges, ha az anya és a csecsemő szinte folyamatosan egymás közelében van. Ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az anyának évekig a négy fal közé zárva kell élnie! Az igény szerinti, kizárólagos szoptatásban éppen az a nagyszerű, hogy az anyán és a kisbabán kívül semmi másra nincs szükség hozzá. Ezért a szoptatás nincs helyhez kötve: a kismama bárhol, bármikor mellre teheti gyermekét, miközben ugyanúgy éli az életét, intézi az ügyeit, társaságba, könyvtárba vagy akár egyetemre jár, mint bárki más.

Sok anya természetesnek tartja, hogy az utcán, orvosi rendelőben, hivatalban vagy bárhol megszoptassa a kisbabáját. Mások zavarba jönnek ennek a lehetőségnek még a gondolatától is. 

Azok, akiknek nem probléma a nyilvános helyen történő szoptatás, nagy szolgálatot tesznek: nemcsak maguknak és gyermeküknek, hanem azoknak a lányoknak és asszonyoknak, akik még nem anyák - számukra meghatározó lehet az, hogy szoptató anyákat látnak maguk körül.

Azoknak pedig, akik az utóbbi csoportba tartoznak, segíthetnek az alábbi tippek.

1. Légy tisztában a jogaiddal! A nyilvános szoptatás törvényes és nagyon jó dolog. Az elérhető legjobb módon táplálod és gondozod a kisbabádat, ráadásul jó példát mutatsz a felnövekvő nemzedéknek. Senki nem tilthatja meg, hogy megszoptasd a gyermekedet csak azért, mert nyilvános helyen vagytok.

2. Gyakorolj otthon a tükör előtt! Ha aggódsz amiatt, hogy túl sok minden látszik, a tükör előtt szoptatás valószínűleg meggyőz arról, hogy a szopó baba elég hatékonyan eltakarja a melledet. Kipróbálhatod a szoptatást különböző felsőkben, hogy lásd, melyik válik be nektek a leginkább. Vannak olyan babák, akik nem tűrik, ha szopás közben bármi is az arcukhoz ér, mások nem zavartatják magukat a hozzájuk érő ruha vagy takaró anyagától. Érdemes otthon kikísérletezni, hogyan tudjátok a számodra kielégítően megvalósítani a diszkrét szoptatást.

3. Válassz kényelmes öltözéket! Vásárolhatsz (vagy varrhatsz) olyan szoptatós felsőket, amiken rejtett nyílások könnyítik meg a mellre helyezést, de hagyományos ruhákból is összeállíthatsz olyan szoptatós viseletet, amiben egyszerűen meg tudod szoptatni a kisbabát. Egy laza póló gyakran jó választás a mindennapokban, hiszen azt csak fel kell húzni az egyik oldalon, hogy mellre tehesd a kicsit. Ha elég bő, akkor az anyag takarni fogja a hasad és a melled legnagyobb részét. Egy végig gombos blúz alulról kigombolható a szoptatáshoz, de ha a baba nem szereti, hogy az anyag az arcához ér, akkor felülről is kigombolhatod. A várandósság alatt viselt rugalmas haskötő jó szolgálatot tesz a szülés utáni időszakban a pocak eltakarására, amikor felemeled a pólót. Vegyél föl egy kardigánt, bő, kigombolt blúzt vagy dzsekit a pólód fölé, és máris takarásban lesz minden, amíg a baba mellen van. Készíts a megfelelő helyen két kivágást egy kényelmes trikóra - ez plusz takarást nyújt, ha felveszed a pólód vagy blúzod alá.

4. Használj hordozókendőt! Némi gyakorlással a legtöbb hordozóeszközben meg tudod szoptatni a kisbabádat. Akár menet közben is! Ha alulról húzod fel a pólódat, akkor érdemes felvenni egy trikót vagy derékmelegítőt, hogy a hasad ne legyen meztelen.

5. Válassz könnyen kezelhető melltartót! Sok anya úgy találja, hogy a számára egy rugalmas, sport-típusú melltartó a legpraktikusabb, amit csak lehúz a melle alá a szoptatáshoz. Ha szoptatós melltartót viselsz, hasznos lehet otthon gyakorolni, hogyan lehet fél kézzel ki- és bekapcsolni, hogy élesben már magabiztosan meg tudd csinálni.

6. Válaszd ki a helyet! Két szempontot vegyél figyelembe: kényelmesen le tudj ülni, lehetőleg úgy, hogy a hátadat meg tudd támasztani, és kevésbé legyél látható a nagyközönség számára. Étteremben ülj úgy, hogy a boksz belseje felé fordulsz - ekkor csak az asztaltársaság lát. Ha nincsenek bokszok, olyan széket válassz, ami nem a terem felé néz. Áruházban sokan választják a próbafülkét a szoptatáshoz. Ez kissé unalmas lehet, de legalább nem a nyilvános WC! Lehet, hogy találsz egy jó kis padot, vagy egy beugrót valahol. Buszon az ablak mellett ülve a többi utas számára kevésbé vagy látható, és nekidőlhetsz a busz oldalának. Szabadban keress olyan helyet, ahol nekidőlhetsz egy fának vagy egy támlás padot.
Ha ezek közül egyik sem elérhető, ne ess kétségbe! Keress egy kényelmes helyet, ahol van elég tér ahhoz, hogy elrendezd magatokat, és ne foglalkozz azzal, hogy hányan láthatnak. Semmi értelme körbe rohangálni egy síró csecsemővel, hogy megkeresd a tökéletes helyet, ahol láthatatlanná válhatsz. A baba megszoptatása elsőbbséget élvez.

7. Fordulj el, amíg mellre teszed a babát! Annak, hogy többet mutatsz magadból, mint amennyit szeretnél a baba mellre tételekor van a legnagyobb valószínűsége. Tegyük fel, hogy egy éttermi bokszban ülsz a fal mellett, azonban mások számára még mindig láthatóan. Próbálj teljesen a fal felé fordulni a mellre tétel idejére, majd pedig fordulj vissza az asztal és a társaság felé, amikor a pici már szopik. Ha szükséges, ismét elfordulhatsz, amikor leveszed a babát a melledről.

8. Használj takarást! Ha nagyon kényelmetlenül érzed magad a nyilvános szoptatással kapcsolatban, megpróbálhatod letakarni a melledet és a szopó kisbabát egy pelenkával, takaróval vagy kifejezetten erre a célra készült szoptatókendővel. Próbáld ki otthon, mert sok kisbaba nem szereti, ha szopás közben a fejére borítanak egy takarót, és lehúzza magáról vagy nyűgösködni kezd. Amíg a baba fiatal, így is szükséged lehet arra, hogy a mellre tételhez elfordulj, mert látnod kell, hogy mit csinálsz. A takarásban szoptatásnak van egyfajta negatív üzenete, hiszen olyan, mintha azt közvetítenénk, hogy a szoptatás obszcén vagy zavaró, amit el kell tüntetni szem elől. Ugyanakkor vannak anyák, akik számára éppen ez az a megoldás, ami egyáltalán lehetővé teszi a nyilvános helyen szoptatást, és ezt el kell fogadni.
A takarás egy másik formája, ha a baba fejére széles karimájú kalapot teszünk. Ezt azok a kisbabák is könnyebben elfogadják, akik nem szeretik, ha takaró borul az arcukra szopás közben.

9. Mosolyogj! Ha észreveszed, hogy valaki szoptatás közben feléd néz, mosolyogj rá! Akkor is, ha rosszallóan vagy elborzadva néz rád. Tudod, hogy valami nagyon fontos dolgot teszel éppen a gyermekedért, és ez egy jó dolog. Ha kimutatod a meggyőződésedet egy mosollyal, hatástalaníthatod a támadást.

10. Készülj egy jó válasszal! Mi van akkor, ha megtörténik a legrosszabb és a pláza biztonsági őre vagy az étterem vezetője odajön hozzád és ragaszkodik ahhoz, hogy menj a mosdóba szoptatni, vagy egy idegen negatív megjegyzést tesz? Segíthet, ha van előre kigondold válaszod ezekre a helyzetekre.
Például egyszerűen, udvariasan ennyit mondhatsz: "Nem, köszönöm, mi nem eszünk a mosdóban." Ha az étteremvezető azt mondja, hogy az egyik vendég panaszkodott a szoptatás miatt, felvetheted - ismét udvariasan - hogy a vendég esetleg szívesen átülne egy másik asztalhoz, ahonnan nem lát téged.
Természetesen távozhatsz is, ha úgy érzed, hogy a helyzet felzaklatott vagy megijesztett. Fontos azonban, hogy tudd: nem csináltál semmi rosszat! Később írhatsz levelet vagy e-mailt a tulajdonosnak, ha gondolod.

A cikket Theresa Pitman "10 tips for breastfeeding in public" c. írásának felhasználásával Juhász Judit állította össze.

Kép: Chris Alban Hansen: Breastfeeding in public