Visszafelé sült el az együttalvást tiltó ajánlás

Nincs olyan új szülő, aki ne hallotta volna a figyelmeztetést: Soha ne aludjon együtt a kisbabájával!

Az állami és helyi egészségügyi szervek Massachusettsben és szerte az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik ennek az üzenetnek a közvetítését azóta, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2011-ben hivatalos ajánlásában megfogalmazta. Dollármilliókat költöttek a hirdetésére és még több milliót arra, hogy kiságyakkal lássák el a szegény családokat.

Egyes helyeken ijesztő reklámokkal támogatták az üzenet megértését: a képen egy csecsemő felnőtt ágyban fekszik egy húsvágó bárd mellett, és a szöveg szerint: „Ha a kisbabád veled alszik, az ugyanennyire veszélyes lehet.” Vagy egy másik: „A kisbabának a kiságyban a helye, nem egy koporsóban.”

Félremagyarázott tanulmányok

A széles körben elterjedt javaslattal az a probléma, hogy az AAP mindössze négy tanulmányra alapozta az ajánlását. Ezek közül kettőt – amelyek valójában kicsi, illetve semmilyen kockázatot nem mutattak ki a nem dohányzó szülőkkel való együttalvás esetén – teljesen félreértett; a két másik tanulmányban pedig nincs adat arra vonatkozóan, hogy az anya fogyasztott-e alkoholt, holott ez egy közismert és erőteljes kockázati tényező.

Folytatás a SzoptatásPortálon