Nemzetközi Babahordozóhét

A csecsemők és kisgyermekek hordozása évezredek óta természetes és bevett gyakorlat a világ minden táján. Az embercsecsemők természetes szükségletei közé tartozik a folyamatos testközelség, amely védelmet, biztonságot és elérhető táplálékforrást nyújt a kicsiknek. A nyugati civilizáció csecsemőgondozási szokásai mára jelentősen eltértek a biológiai normától, a mai szülőknek nincsenek közvetlen tapasztalatai a babahordozásról. Ezért van szükség arra, hogy ezt az elfeledett tudást ismét felfedezzük. Napjainkban egyre növekszik azoknak a kutatási eredményeknek a száma, amelyek bizonyítékkal szolgálnak a csecsemők és kisgyermekek testközelben gondozásának és hordozásának jótékony hatásairól. És egyre nő azoknak az anyáknak, apáknak és rokonoknak a száma is, akik felismerve a hordozás fontosságát és örömét, tudatosan hordozzák családjuk fiatal tagjait.

A Babywearing International kezdeményezésére minden évben a világ számos országában megrendezik a Nemzetközi Babahordozó Hetet. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a testközelségnek a csecsemők és kisgyermekek testi-lelki egészségére gyakorolt jótékony hatására, valamint, hogy segítsen a szülőknek megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel biztonságosan, kényelmesen és ortopédiailag helyes módon tudják hordozni gyermeküket.

Magyarország már az első alkalommal, 2008-ban csatlakozott a rendezvénysorozathoz, és a szervezők azóta is igyekeznek évről évre egyre színvonalasabb és gazdagabb programokat kínálni azoknak a családoknak, akik szeretnék jobban megismerni, vagy csak együtt ünnepelni a babahordozást.

Százhalombattán 2008-ban szerveztek először egynapos programot a babahordozás népszerűsítésére, Érd pedig 2009-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.