Szoptass szabadon!

A „Szoptass szabadon!” kampány (Global Breastfeeding Challenge) Kanadából indult útjára 2001-ben. Azóta számos ország sok helyszíne csatlakozott a nemzetközivé szélesedett mozgalomhoz. A kampány célja annak bemutatása, hogy a szoptatás természetes, egyszerű és nagyszerű módja a csecsemők és kisgyermekek táplálásának, megnyugtatásának és a velük való törődésnek nemcsak otthon, hanem bárhol: útközben, vásárláskor vagy ügyintézéskor, könyvtárban, étteremben, mindig és minden helyszínen. A kampány résztvevői évente egyszer egy meghatározott időpontban egyszerre teszik mellre gyermeküket, ezzel bátorítva minden édesanyát, hogy merjen kimozdulni szoptatott kisbabájával és ne szégyellje magát, ha nyilvános helyen kell megszoptatnia gyermekét.

A rendezvényre azért is van szükség, mert korunk társadalma igen ellentmondásosan ítéli meg a nyilvános szoptatást. Nemcsak arról van szó, hogy a környezet nem tolerálja eléggé ezt a természetes szükségletet, és van, hogy az édesanyát kiküldik egy kávézóból vagy étteremből - esetleg a mellékhelyiségbe irányítják - ha szoptatni akar, hanem sokszor az is probléma, hogy maguk a kismamák is kellemetlenül érzik magukat, akár még a családtagjaik előtt is. Ennek oka, hogy a női mell látványa teljesen összefonódott a szexualitással. És bár egy félmeztelen nőt ábrázoló plakát vagy újság címlap mára megszokottá vált, a szoptatás még mindig zavarba hozza az embereket. Pedig a szoptatás során sokkal kevesebb látszódik a mellből, mint néhány más esetben.

Szerencsére néhány intézményben már kialakították az ún. „bababarát területet”, ahol az édesanyák kellemes környezetben szoptathatják meg a gyermeküket. Azonban még nem mindenhol áll rendelkezésre ilyen lehetőség. Az ideális az lenne, ha az anyuka választhatna, hogy egy erre kialakított helyiségben vagy nyilvánosan szoptat. A lényeg, hogy egyik esetben se okozzon neki kellemetlenséget az, hogy a lehető legtermészetesebb módon táplálja gyermekét. Sajnos a szemérem sokszor kényszerítő tényezőként is hat az anyákra: van, aki emiatt érzi magát bezárva a szülés után, sőt olyan is előfordul, hogy a nehézségek miatt valaki korábban fejezi be az anyatejes táplálást, mint ahogyan szerette volna.

Pedig a szoptatásnak számtalan jótékony hatása van az anya és a gyermek testi-lelki egészségére is, ezért rendkívül fontos, hogy a szoptatási kapcsolat addig tartson, amíg az az anya és a gyermek számára is kívánatos. Ezért a szoptató anyáknak minden támogatást meg kell kapniuk, hogy gyermekeiket sikeresen szoptathassák ott és akkor, amikor ennek szükségét érzik.

Az Érdi térség 2012-ben csatlakozott a „Szoptass szabadon!” kampányhoz.