Szoptass szabadon! - 2018

A Kötelék Közösség szeretettel vár minden szoptató édesanyát és érdeklődőt
2018. október 6-án szombaton 10 órakor Érd Parkvárosban
a Szoptass szabadon! c. rendezvényére.

Program

10:00 Gyülekező az Interspar áruházban a mozgólépcső tetejénél
10:15 Köszöntjük az édesanyákat
10:30 Átsétálunk a Parkvárosi Közösségi Házba
10:45 Szoptass szabadon! avagy megszoptatjuk gyermekeinket, közös fotó
11:00-12:00 Kötetlen beszélgetés, diszkrét szoptatáshoz hasznos ruhadarabok és kiegészítők bemutatása, különböző babahordozó eszközökben történő szoptatás bemutatása

A rendezvény ideje alatt az Érdi újság és az Érd Fm riporterei interjút készítenek az erre vállalkozó résztvevőkkel.

A „Szoptass szabadon!” kampány (Global Breastfeeding Challenge) Kanadából indult útjára 2001-ben. Azóta a mozgalom nemzetközivé szélesedett.

A kampány célja annak bemutatása, hogy a szoptatás természetes, egyszerű és nagyszerű módja a csecsemők és kisgyermekek táplálásának, megnyugtatásának és a velük való törődésnek mégpedig nemcsak otthon, hanem bárhol: útközben, vásárláskor vagy ügyintézéskor, könyvtárban, étteremben... mindig és minden helyszínen.

A megmozdulás résztvevői minden évben október első szombatján egy meghatározott időpontban egyszerre teszik mellre gyermeküket, ezzel bátorítva minden édesanyát, hogy merjen kimozdulni szoptatott kisbabájával és ne szégyellje magát, ha nyilvános helyen kell megszoptatnia gyermekét.

A figyelem felhívást indokolja az is, hogy korunk társadalma igen ellentmondásosan ítéli meg a nyilvános szoptatást. Nemcsak arról van szó, hogy a környezet nem tolerálja eléggé ezt a természetes szükségletet, és van, hogy az édesanyát kiküldik egy kávézóból vagy étteremből - esetleg a mellékhelyiségbe irányítják - ha szoptatni akar, hanem sokszor az is probléma, hogy maguk a kismamák is kellemetlenül érzik magukat, akár még a családtagjaik előtt is. Ennek oka, hogy a női mell látványa teljesen összefonódott a szexualitással. És bár egy félmeztelen nőt ábrázoló plakát vagy újság címlap mára megszokottá vált, a szoptatás még mindig zavarba hozza az embereket. Pedig a szoptatás során sokkal kevesebb látszódik a mellből, mint néhány más esetben.

Szerencsére néhány intézményben már kialakították az ún. „bababarát területet”, ahol az édesanyák kellemes környezetben szoptathatják meg a gyermeküket. Azonban még nem mindenhol áll rendelkezésre ilyen lehetőség.

Az ideális az lenne, ha az anyuka választhatna, hogy egy erre kialakított helyiségben vagy nyilvánosan szoptat. A lényeg, hogy egyik esetben se okozzon neki kellemetlenséget az, hogy a lehető legtermészetesebb módon táplálja gyermekét.

Sajnos a szemérem sokszor kényszerítő tényezőként is hat az anyákra: van, aki emiatt érzi magát bezárva a szülés után, sőt olyan is előfordul, hogy a nehézségek miatt valaki korábban fejezi be gyermeke szoptatását, mint ahogyan szerette volna.

Pedig a szoptatásnak számtalan jótékony hatása van az anya és a gyermek testi-lelki egészségére is, ezért rendkívül fontos, hogy a szoptatási kapcsolat addig tartson, amíg az az anya és a gyermek számára is kívánatos. Ezért a szoptató anyáknak minden támogatást meg kell kapniuk, hogy gyermekeiket sikeresen szoptathassák ott és akkor, amikor ennek szükségét érzik.

A Kötelék Közösség ebben szeretne segítséget nyújtani az Érden és környékén élő családoknak.