Szoptatás Világhete

Augusztus első hetét a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) nevű, nemzetközi szervezet kezdeményezésére 1992 óta ünnepeljük a Szoptatás Világheteként. Az évente megrendezett ünnepség sorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szoptatás rendkívüli jelentőségére, és arra, hogy a szoptatás támogatásának, népszerűsítésének és védelmének globális, nemzeti és közösségi szinten is meg kell valósulnia.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink a legjobb indítást kaphassák az életben, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a szoptatással kezdődik. A szoptatás támogatása az egyik legegyszerűbb, legkézenfekvőbb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy javítsuk a társadalom egészségi állapotát, erősítsük a családokat és elősegítsük a fenntartható fejlődést.

A WABA minden évben meghatározza a Szoptatás Világhetének témáját, ezzel a szoptatás más és más aspektusára helyezve a hangsúlyt. A WABA, azon túl, hogy koordinálja a kampányt, különböző írásos anyagokkal – mint például plakátokkal, összefoglalókkal – segíti a helyi rendezvények szervezőit.

Magyarország rögtön az első években bekapcsolódott a Szoptatás Világhetének megünneplésébe. A La Leche Liga és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület lassan két évtizede minden évben megszervezi „Séta a szoptatásért” című, figyelemfelhívó rendezvényét augusztus első szombatján, a Margitszigeten. Az egyes települések kapcsolódó, helyi rendezvényeit a védőnők szervezik augusztus és szeptember hónapban – az utóbbi időben egyre inkább bevonva a helyi civil szervezeteket, baba-mama csoportokat is.

Kapcsolódó oldalak: