A Születés Hete érdi és százhalombattai programjai - 2013

2013. május 3. péntek

Helyszín: Dunafüredi Közösségi Ház (Százhalombatta, Esthajnal u. 23.)   Térkép

9.00      Mi fán terem a dúla? - előadás és beszélgetés - Csörgő Andrea

Ma Magyarországon még meglehetősen ismeretlen a dúla fogalma. Sokan nem tudják, hogy a dúla nem egészségügyi végzettségű és nem szaksegítségként van jelen a szülésnél. Vannak, akik azt gondolják, valamiféle odatolakodó plusz személyzetről van szó, aki ott téblábol még az orvoson és a szülésznőn felül a kórházi szülőszobában. Azok az asszonyok azonban, akik dúlai támogatással szültek, lelkesen mesélik, milyen segítséget jelentett nekik az asszonytársi jelenlét, a kizárólagos figyelem életük e fontos eseményénél.
Előadásomban elmondom, miben segít egy dúla, mit tesz, és mit biztosan nem. Szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre is.

9.30      Kell-e készülni a szoptatásra? - előadás és beszélgetés - Dr. Kun Judit Gabriella

A várandósság kilenc hónapja alatt történő számtalan változás sok-sok kétséget tartogat a kismama számára: vajon jó anya leszek-e; hogyan változtatja meg az életemet az új jövevény; milyen lesz a kisbabám; és főleg: milyen lesz a szülés? Mindeközben a szoptatás kérdése távolinak és jelentéktelennek tűnik, ami majd megoldódik magától. Miközben igaz az, hogy a szoptatás természetes dolog, nem árt szem előtt tartani, hogy van néhány körülmény, ami alapvetően meghatározza, mennyire zökkenőmentesen indul a szoptatós kapcsolat az édesanya és a kisbaba számára. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető leggondtalanabb legyen a szoptatás az első perctől kezdve?

10.00    Ringató foglalkozás - Dóry Erika

A Ringató nem más, mint kisgyermekkori zenei nevelés a kodályi elvek alapján: énekes, mondókás foglalkozások a születéstől az óvodáig kisgyermekeknek és szüleiknek.

10.15    Császár-nők: Lehetséges-e a szülés császármetszés után? - előadás és beszélgetés - Csörgő Andrea és császármetszés után szült édesanyák

Ez a kérdés ritkán fogalmazódik meg még, hiszen a legtöbb esetben a császármetszésen átesett asszonyoknak meg sem említik második várandósságuk idején a hüvelyi szülés lehetőségét. Van azonban reális esély. Információk és támogató szakemberek segítségével az elhatározást siker koronázhatja.
Előadásomban felsorolom azokat a lehetőségeket, amelyekkel közelebb kerülhetünk a szüléshez, és természetesen szó lesz a kockázatokról, azok számszerű esélyéről is. Reményeim szerint a beszélgetésben részt vesznek olyan édesanyák is (meghívtam őket), akik tapasztalatukkal is tudják bizonyítani: LEHETSÉGES!

10.45    Babamasszázs bemutató - Tóthné Ambrus Márta

A babamasszázs évezredes hagyományra tekint vissza, negatív hatása pedig nem ismert. Azok a babák, akik rendszeres masszázsban részesülnek, bizonyítottan nyugodtabbak. A betegségekkel szembeni ellenálló képességük pedig magasabb.
Kötődés és kommunikáció
Az érintés az egyik legfontosabb kommunikációs módszer a kisbaba számára. Az érintés és a szeretet alapvető feltételei az érzelmi és testi növekedésnek. A babamasszázs segítségünkre lehet abban, hogy gyermekünk jelzéseit jobban megértsük. A gyengéd masszírozás mind a babának, mind a mamának örömforrás. A rendszeresen masszázs elősegíti a beszédfejlődést és a testtudatosságot.
Miben segít?
Megelőzhetőek és megoldhatóak vele olyan kellemetlen problémák, mint a hasfájás, a fogzási fájdalom, az éjszakai alvászavarok. A javuló vérkeringés miatt az idegrendszer és az immunrendszer is gyorsabban fejlődik, erősebb lesz. A kezdő szülőket magabiztosabbá teszi a babával való foglalkozás során; megnyugszanak a szülők is és a szülők nyugalma, harmóniája a gyermekre nyugtatóan hat.
A jelentkezők ízelítőt kaphatnak a masszázsból és választ a kérdéseikre a gyakorlatokkal kapcsolatosan.

11.00    Apa lettem - előadás és beszélgetés - Iszlai Zoltán családterapeuta

Egyrészt azt a helyzetet szeretném egy kicsit körbejárni, bemutatni, hogy mi történik egy párkapcsolatban a férfi szemszögéből, amikor bővül a család, amikor belép egy kis "trónkövetelő" harmadikként. Mik ennek a helyzetnek a nehézségei és szépségei, milyen új kihívásokkal kell megküzdenie a kapcsolatnak és a benne lévőknek.
Másrészt szeretném elhelyezni ezt a korszakot egy párkapcsolati fejlődésmodellben, mely nézőpontból láthatóvá válik az a tudattalan erőtér, ami alakítja kapcsolatainkat nem csak ebben az időszakban. E modell segítségével sok tekintetben érthetőbbé válik az a fejlődési kényszerpálya, amit úgy nevezünk: párkapcsolat.

11.45    Helen Doron bemutató foglalkozás - Szíjjártó Veronika

A játékos angol foglalkozások pozitív, vidámsággal teli környezete megadja a gyerekekszámára a lehetőséget, hogy az angol nyelvet anyanyelvükhöz hasonlóan sajátítsák el. A Helen Doron módszerrel ugyanilyen könnyedén és vidáman tanulnak meg írni és olvasni is az iskolás gyerekek angol feladatok segítségével, mindannyian megszeretik az angolt és a nyelvtanulást.

12.00    Tanácsadások: várandósság-szülés, szoptatás, babahordozás (Előzetes bejelentkezés szükséges!)

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy az előadásokon kívül a személyes tanácsadás iránt is nagy az érdeklődés. Eddig is volt lehetőség szoptatási tanácsadótól, hordozási tanácsadótól, illetve szülés körüli témákban konkrét problémával, kérdéssel segítséget kérni. Ez ebben az évben is így lesz.
A változás annyi, hogy nagy érdeklődésre való tekintettel idén a helyszínre érkezéskor, a regisztráció alkalmával lehet időpontra (maximum 15 perces időtartamra) bejelentkezni egy-egy tanácsadóhoz. A következők szerint:
Szoptatás
- Dr. Kun Judit Gabriella orvos, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)
- Bognár Krisztina védőnő, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)
Babahordozás
- Nagyné Antal Réka hordozókendő tanfolyamvezető, Lana
- Csörgő Andrea okl. hordozókendő tanfolyamvezető, Lana
Várandósság, szülés
- Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó, dúla

Helyszín: Matrica Múzeum és Régészeti Park (Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.)   Térkép

16.00    Hasznos és haszontalan tanácsok - beszélgetés - Csörgő Andrea

"Ha rám hallgatsz, mindent úgy csinálsz, ahogyan Te akarod!"
Első hallásra egészen tetszetős ez a tanács, ám ahogyan jönnek - és jönnek csőstül - a megoldandó helyzetek, úgy válunk egyre tanácstalanabbá. A babaváráskor annyira határozott elképzelések lassan halványulnak, innen is, onnan is kapjuk az információt, tanácsot, sőt, riogatást. Asszony legyen a talpán, aki képes a szülés utáni hónapokban derűsen problémát megoldani, és megőrizni a nyugalmát, hidegvérét!
Mivel szeretnék hiteles előadó maradni, ezért ebben a beszélgetésben egyáltalán nem azt tervezem, hogy jól körvonalazható halmazba szuszakolom, egymástól élesen különválasztva a hasznos és a haszontalan tanácsokat. Sokkal inkább próbálnék a fenti mondathoz hűen a sokféleségre, a megoldások, szülői döntések különbözőségére mutatni. Ezért számítok a résztvevők aktivitására, arra, hogy elmondják, nekik mi vált be, s mi nem. Természetesen én előadóként, moderátorként megtartom magamnak azt a lehetőséget, hogy az egyes helyzetekhez hozzátegyem azt az információt, ami a jelenség okát mutatja be, illetve a megoldáshoz azt, hogy azzal milyen útra lépünk, mi várható a döntés nyomán.
Remélem ezzel a rendhagyó felvezetéssel sikerült felkeltenem az érdeklődésedet!
Várlak!

16.30    KIT: Miért jó az intimtorna? - Zsiros Andrea

Két éve végeztem el a trénerképzést Kriston Andreánál, a módszer kidolgozójánál. Két gyermek édesanyjaként a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos testi és lelki változások számomra sem ismeretlenek. Trénerként lelkesen próbálok segíteni abban hogy a szülésedre testben és gondolatban is felkészülhess. Megtanuljuk a gátvédő vajúdástechnikát, gyakoroljuk a "megnyílás" képességét és a szülés utáni leghatékonyabb regenerálódás módját.
Ha már szültél egy-két-három babát, akkor az esetleges intim tünetek miatt lehet szükséged a tornára. A mozgás mellett alhasvédő szokásokról és pszichoszomatikáról is sok szó esik a 12 órás tréningen. Várlak szeretettel!

16.45    Az újszülött - Dr. Rozbora Anna

17.15    Biztonságos-e az otthonszülés? - előadás és beszélgetés - Schanda Mónika, Lukács Judit Ágnes

Kinek mi nyújtja a biztonságot, a kórházi felszereltség, orvosok, a saját otthona, családja, saját magába és a babájába vetett hite, a bábák folyamatos jelenléte,a beavatkozások lehetősége vagy pont ezek elkerülése? Ezt a kérdést járjuk körül az elmúlt egy év engedéllyel kísért otthoni szüléseinek tükrében.
Az előadók az Életfa Bábapraxis szülésznői.

18.00    Freedom for Birth - filmvetítés és beszélgetés

Közreműködik: Dr. Bertalan-Kürti Veronika, jogász; Schanda Mónika és Lukács Judit Ágnes, szülésznők; Dr. Rozbora Anna, gyermekgyógyász szakorvos; Csörgő Andrea, perinatális szaktanácsadó

A Freedom for Birth – ami magyarul annyit tesz: Legyen szabadság a szülésben, születésben! – című, 60 perces dokumentumfilmben a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, együttes hangon kiáltva a rendkívül időszerű és szükséges, radikális változtatásért.
2012.tavaszán Hágában került megrendezésre "A szülés, mint emberi jog" című nemzetközi konferencia, melynek nyitó beszédében Hermine Hayes-Klein amerikai ügyvéd, a program főszervezője a következőket mondta: „A szülés körüli ellátás gyakorlata a világ számos országában megkérdőjelezhető. Akaratuk ellenére nők milliói kényszerülnek háton fekve szülni, és különböző beavatkozásokon átesni a kórházakban. A szülészek és szülésznők sokszor saját kényelmük érdekében, vagy a kórház anyagi előnyére való tekintettel végzik az egyébként szükségtelen gyógyszeres és művi beavatkozásokat. A nők világszerte egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy a szülés valódi természete nem ilyen, és nem is kell ehhez hasonlónak lennie. Nem szabadna, hogy a biztonság ára a nők figyelmen kívül hagyása és a nőkkel szembeni erőszak legyen.”

A filmben olyan rangos nemzetközi szakértők szólalnak meg, mint:

 • Michael Odent (szülészorvos, Franciaország),
 • Ina May Gaskin (bába, USA),
 • Robbie Davis-Floyd (kultúrantropológus, USA),
 • Debra Pascali-Bonaro (dúla, USA),
 • Elisabeth Prochaska (jogász, Anglia), és még sokan mások.

A magyarországi helyzet a filmben hangsúlyos szerepet kap. Megszólal többek között:

 • Dr. Bálint Balázs (szülészorvos)
 • Kapronczay Stefánai (jogász, TASZ)
 • Dr. Geréb Ágnes (orvos-bába)
 • Ternovszky Anna (anya)

A film előzetese: http://www.youtube.com/watch?v=0-U_6AM6EVs (magyar felirat beállítható!)
A dokumentum-filmsorozat világpremierjének angol nyelvű oldala: http://www.oneworldbirth.net/
A szűk időkeret miatt a film nem kerül teljes egészében levetítésre, részleteket mutatunk be.
http://anyakforradalma.szules.hu/

2013. május 4. szombat

10.00    Mamamérföld - Találkozunk a Gátőrháznál, onnan sétálunk a százhalombattai gáton a Halászcsárdáig.   Tékép

2013. május 11. szombat

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum kertje (Érd, Budai út 4.)   Térkép

10.00    Kell-e félni a sárgaságtól? - előadás és beszélgetés - Dr. Gyöngyössy Eszter, gyermekgyógyász, laktációs szaktanácsadó

10.30    Gyógyító anyai ölelés - Csóka Szilvia, zoológus

Az azonos című cikk bevezetője:
"Gyereknevelési gyakorlatunk, az erről szóló tanácsadó könyvek többsége - tisztelet a kivételnek - továbbra sem ezt tükrözi, ahogy nem alakult át a gyerekek gyógyításával foglalkozó intézmények, az újszülöttosztályok többségének gyakorlata sem."
(Nők Lapja, Rist Lilla 2009. 08. 13.)
Csóka Szilvia zoológus, a kötődésel foglalkozó szakember, kétgyermekes édesanya, évek óta rendezvényeink kedvenc előadója.

11.00    Ringató foglalkozás - Bauerné Tóth Katalin

A Ringató nem más, mint kisgyermekkori zenei nevelés a kodályi elvek alapján: énekes, mondókás foglalkozások a születéstől az óvodáig kisgyermekeknek és szüleiknek

11.15    Miért nem alszik? - Dr. Bódizs Róbert, alvás- és magatartáskutató

11.45    Mi fán terem a dúla? - Csörgő Andrea

Ma Magyarországon még meglehetősen ismeretlen a dúla fogalma. Sokan nem tudják, hogy a dúla nem egészségügyi végzettségű és nem szaksegítségként van jelen a szülésnél. Vannak, akik azt gondolják, valamiféle odatolakodó plusz személyzetről van szó, aki ott téblábol még az orvoson és a szülésznőn felül a kórházi szülőszobában. Azok az asszonyok azonban, akik dúlai támogatással szültek, lelkesen mesélik, milyen segítséget jelentett nekik az asszonytársi jelenlét, a kizárólagos figyelem életük e fontos eseményénél.
Előadásomban elmondom, miben segít egy dúla, mit tesz, és mit biztosan nem. Szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre is.

12.15    Maminbaba foglalkozás (hordozós latin fitness) - Oláh-Berezvai Ágnes

Engem Oláh-Berezvai Áginak hívnak és Maminbaba – Hordozós latin fitness órákat tartok Érden és Bicskén. Mindig is szerettem mozogni és táncolni. Kisfiam megszületése előtt is rendszeresen jártam zumbázni,tornázni és step aerobikozni. Ebből is látszik, hogy szeretem a pörgős és táncos alapú mozgásformákat.
Nagyon megörültem annak, amikor hallottam a Maminbabáról. Gondoltam, hogy ezt pont nekem találták ki, hiszen együtt táncolhatok a gyermekemmel,valamint a szülés után a mozgás öröméről sem kell lemondanom. Boldoggá tesz továbbá az is, hogy ezt a fajta mozgásformát és örömteli érzést – már a Maminbaba oktatói igazolványbirtokában – a mozogni vágyó anyukáknak is megmutathatom.

De mi is pontosan ez a Maminbaba?
A Maminbaba – Hordozós latin fitness egy latin tánc alapú mozgásforma kis és kicsit nagyobb babás anyukáknak és kismamáknak is. A csoportos foglalkozás keretében a Maminbaba órák alatt az anyukák együtt mozognak a babáikkal olyan módon, hogy a gyermekek stabil babahordozó eszközben az édesanyjukra vannak kötve.
A cél az, hogy a kisbabás édesanyáknak a szülés után is legyen lehetőségük sportolni, kikapcsolódni, magukkal foglalkozni, anélkül, hogy közben a babájukat másra kellene bízni. Ne kelljen lemondaniuk a mozgás öröméről, kimozdulhassanak otthonról, csoportban lehessenek hasonló anyukákkal, információt cserélhessenek, és akár új barátságokat köthessenek.
Gyógytornász–hordozási tanácsadó és gyermekorvos ajánlásával!
Szeretném, ha minél többen Maminbabáznának!
Várok mindenkit szeretettel!
További információ és helyszínek:
www.maminbaba.hu
www.facebook.com/Maminbabaerden

12.30    Apák a szülőszobán - beszélgetés - Vezeti: Csörgő Gábor

13.00    Az 5 leggyakoribb tévhit a szoptatás körül - Bognár Krisztina, védőnő, laktációs szaktanácsadó

A szoptatás olyan, mint a foci. Mindenki „ért hozzá”, mindenkinek van véleménye,tapasztalata róla. Jó vagy rossz. Sok vagy kevés. Hiteles vagy hiteltelen. Ezeket az információkat számos helyről szerezhetjük be. Családtagok, barátnők,ismerősök, orvosok, védőnő, szülésznő, szoptatási tanácsadó, könyv, újság, internet…
Mindenki mást mond, mindenhol mást olvashatunk. Ellentmondásosak az információk. Azonban megalapozott, tudományosan bizonyított már nem olyan sok helyen kapható. miatt számos tévhit kering a köztudatban, amik megnehezítik a szoptató édesanyák mindennapjait.
Túl híg! Túlerős! Túl kevés! Túl sok! Csak egy mellből szabad! Éjszaka pihenjen a baba gyomra! Estére nincs tejem! Elég csak 6 hónapig szoptatni! 3 hónaposan magától hagyta abba! Semmilyen gyógyszert nem szabad bevenni, ha szoptatok! Vizet, teát kell adni 6 hónapos kor előtt is! Puha a mellem, akkor biztos nincs tejem! Várni kell 2 szoptatás között, hogy megteljen a mell! Mérni kell, hogy mennyit evett! Szoptatás alatt nem lehet teherbe esni! Várandósan nem szabad szoptatni!…és még hosszan sorolhatnám…
Az 5 leggyakrabban hallott tévhitet szeretném most eloszlatni.

13.30    Helen Doron foglalkozás - Gazdag-Horony Bernadett

A játékos angol foglalkozások pozitív, vidámsággal teli környezete megadja a gyerekekszámára a lehetőséget, hogy az angol nyelvet anyanyelvükhöz hasonlóan sajátítsák el. A Helen Doron módszerrel ugyanilyen könnyedén és vidáman tanulnak meg írni és olvasni is az iskolás gyerekek angol feladatok segítségével, mindannyian megszeretik az angolt és a nyelvtanulást.

14.00    Babakelengye: mibe kerül egy kisbaba? - Simonics Adrienn, közgazdász

14.30    Testvér születik - Csörgő Andrea

A Szülőhangoló programban ez az egyik legkedveltebb téma, így került a Születés Hete témái közé.
Az előadásban következő kérdésekre keressük a választ:
- mi az ideális korkülönbség?
- hogyan kerülhető el a testvérféltékenység?
- hogyan készítsd fel a nagyobbat a kistesó érkezésére?
- mi történik majd otthon, amíg te a kórházban vagy?
- meddig tart, míg megbarátkozik az új helyzettel a nagytesó, és mit tehetsz azért, hogy megkönnyítsd a dolgát?

15.00    Tanácsadások: várandósság-szülés, szoptatás, babahordozás (Előzetes bejelentkezés szükséges!)

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy az előadásokon kívül a személyes tanácsadás iránt is nagy az érdeklődés. Eddig is volt lehetőség szoptatási tanácsadótól, hordozási tanácsadótól, illetve szülés körüli témákban konkrét problémával, kérdéssel segítséget kérni. Ez ebben az évben is így lesz.
A változás annyi, hogy nagy érdeklődésre való tekintettel idén a helyszínre érkezéskor, a regisztráció alkalmával lehet időpontra (maximum 15 perces időtartamra) bejelentkezni egy-egy tanácsadóhoz. A következők szerint:
Szoptatás
- Dr. Kun Judit Gabriella orvos, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)
Babahordozás
- Bondár Bernadett babahordozási tanácsadó, Hordozó.hu
- Horváth-Morva Ágnes hordozókendő tanfolyamvezető, Lana
- Csörgő Andrea okl. hordozókendő tanfolyamvezető, Lana
Várandósság, szülés
- Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó, dúla

Támogatóink

 • Ambrus Márta (babamasszázs)
 • Andrea Fodrászat (Tárnok)
 • Bánki Pékség és Cukrászda
 • Borgáta Forrás Kft.
 • Csörgő Szülőhangoló
 • Dóry Erika (Ringató Százhalombatta)
 • Dunafüredi Közösségi Ház
 • Gazdag-Horony Bernadett (Helen Doron Érd-Budaörs)
 • Havasi László, zöldséges (Százhalombatta)
 • Historia Fordítás
 • a La Leche Liga Érdi Csoportja
 • Magyar Földrajzi Múzeum
 • Manófalva Családi Napközi (Tárnok)
 • Matrica Múzeum és Régészeti Park
 • Mohácsi Cukrászda (Százhalombatta)
 • Oláh-Berezvai Ágnes (Maminbaba)
 • Somogyi Sándorné (Oliva Biobolt Százhalombatta)
 • Sós Perec Pékség (Százhalombatta)
 • Szijjártó Veronika (Helen Doron Százhalombatta)
 • Tóth Kata (Ringató Érd)
 • Varró Ágnes
 • Zsiros Andrea
 • és a Kötelék Közösség tagjai